eng
competition

Text Practice Mode

text proza

created Nov 21st 2022, 21:21 by Petrut


0


Rating

358 words
6 completed
00:00
Susan Calvin s-a nascut in 1982, ceea ce inseamna ca acum are 75 de ani. Dar asta stie toata lumea. Societatea "Robotii americani" are cam tot 75 de ani pentru ca Lawrence Robertson capatase aprobarea sa infiinteze ceea ce avea sa devina cu vremea cea mai ciudata industrie din istoria omenirii in chiar anul nasterii d-nei dr. Calvin. Dar si asta o stie toata lumea.
La douazeci de ani, Susan Calvin a luat parte la seminarul de psiho-matematica la care dr. Alfred Lanning de la "Robotii americani" a prezentat primul robot mobil prevazut cu voce. Era un robot neperfectionat, mare si mut, care mirosea a ulei si care era destinat lucrarilor de exploatare a minelor de pe Mercur. Dar stia sa vorbeasca si sa desluseasca ceea ce i se spunea.
La acel seminar, Susan nu luase cuvantul si nici nu participase la discutiile ce urmara dupa aceea o buna bucata de vreme. Era o fata tanara, cu o infatisare simpla, cam incolora, rece si rezervata, care se apara de ostilitatea lumii inconjuratoare printr-o imobilitate a fetei, impietrita ca o masca, si printr-o hipertrofiere a intelectului. Dar, in timp ce asculta si observa, fu cuprinsa de un mare entuziasm.
Isi termina studiile la Universitatea Columbia, in anul 2003, apoi incepu sa-si pregateasca doctoratul in cibernetica.
Tot ceea ce se facuse pe la mijlocul secolului al douazecilea in domeniul masinilor de calcul fusese dat uitarii de cand Robertson venise cu descoperirea cailor cerebrale pozitronice. In locul kilometrilor de relee si al celulelor fotoelectrice de odinioara, se folosea acum o sfera spongioasa de platiniridium de marimea creierului omenesc.
Susan Calvin invatase sa calculeze parametrii necesari pentru stabilirea variabilelor posibile din interiorul unui creier pozitronic; stia - pe hartie - sa construiasca creiere al caror raspuns la anumiti stimuli putea fi prevazut cu precizie.
In 2008 isi lua doctoratul si se angaja ca specialist in psihologia robotilor la "Robotii americani", devenind primul mare practician al noii stiinte. Presedinte al societatii era tot Lawrence Robertson, iar Alfred Lanning conducea sectorul experimental.
Timp de cincizeci de ani, Susan Calvin observase indeaproape progresele realizate in acest domeniu, progrese la care contribuise in mare parte.
 

saving score / loading statistics ...