eng
competition

Text Practice Mode

Csillagászati rejtély

created Oct 19th 2018, 10:42 by banjonino


0


Rating

168 words
37 completed
00:00
A Kepler űrteleszkóp feladata az volt, hogy az égbolt egy kisebb részén figyelje, ahogy a csillagok fénye változik. A csillagok fényének változása ugyanis egy csomó dologra utalhat, például arra, hogy az adott csillagrendszerben hány darab bolygó található, és azok élhető, a Földhöz hasonló planéták-e. Vagy például arra, hogy az ott élő civilizáció épített valami hatalmasat a csillag köré.
 
Az exobolygó-kutatás egyik legnagyobb talánya az, ami a KIC katalógusjelű csillag körül történik. A Hattyú csillagképben, tőlünk mintegy 1500 fényévnyi távolságra található csillag ugyanis olyan fényességváltozásokat produkál, amely semmilyen, jelenleg elfogadott módon nem magyarázható.
 
A rendellenességet nem is a csillagászok szúrták ki. A Kepler űrtávcső adatait ugyanis a Planet Hunter, vagyis bolygóvadász projekt keretében közreadták, hogy bárki, akit érdekel az ilyesmi, kutathasson benne, és ha talál bármit, ami a profi csillagászok, illetve az általuk írt analizáló szoftverek nem szúrtak ki, szólhasson. Ez a közösségi kutatás rengeteg változócsillagot és exobolygót hozott, melyek amúgy átcsúsztak a Kepler-projekt szűrőjén, ráadásul kirostálta azt az egy csillagot is, amelyet senki nem ért igazán.

saving score / loading statistics ...